a

Impactul dietei asupra antrenamentelor?

In sportul amator, necesitatea dietei apare doar daca vrem sa ne depasim anumite limite ale organismului. De exemplu in fitness se stie ca patratelele de pe abdomen se fac in bucatarie, exceptand cazurile mai rare in care se pune problema geneticului. In alergare, distantele ce depasesc un semi-maraton necesita o atentie mai mare asupra mancarii, regim personalizat in functie de durata cursei – daca este vorba de un maraton sau ultra-maraton, de timpii pe care ni-i propunem sau de mediul in care se va desfasura.

Dar a sportivului profesionist?

Cand devenim pasionati de gradinarit, curand descoperim ca o lopata functioneaza mult mai bine decat mainile goale si astfel maximizam timpul si energia investita. La fel si in sportul profesionist, odata cu efortul canalizat intr-o anumita directie incepem sa descoperim necesitatea anumitor mancaruri cerute de organism, care ne ajuta sa ne impingem limitele la maxim si astfel sa ii concuram pe cei mai buni.

Chiar si asa, se intampla sa descoperiti sportivi profesionisti care mananca orice junk food prind in mana. Si culmea, nu se ingrasa si au si rezultate bune in ceea ce fac. Asta cum poate fi posibil?

Numarul caloriilor ingurgitate nu ii afecteaza intrucat le ard oricum la antrenamentele dure. Cat despre leziunile celulare generate de calitatea slaba a mancarii (dar si in urma antrenamentelor care rodeaza organismul), metabolismul tinar le compenseaza o vreme amplificand mecanismele de protectie antioxidanta.

Dieta fiecarui atlet se muleaza, desigur, pe profilul fiecarui sport abordat – in functie de intensitatea lui – dar si pe rezultatele dorite. De exemplu, in anduranta, vom cauta sa stocam energia cat mai mult in organism, asadar vom aborda o dieta mai bogata in carbohidrati de preferinta cat mai putin procesati (inainte de competitii), cu mese dese si mici. In sportul bazat pe forta si explozie, dieta trebuie sa aiba suficienti nutrienti pentru corp, astfel incat muschii sa isi poata desfasura activitatea corespunzator.

Dieta este o arta culinara ce vine in completarea unui stil de viata care ne ajuta sa fim cat mai sanatosi, iar gradul de atentie pe care i-o acordam ne impinge tot mai mult limitele organismului uman, ajutandu-ne sa maximizam rezultatele dorite.

Dieta nu este pentru oricine; necesita multa disciplina in lupta cu capriciile propriilor pofte, asa ca fiti atenti la ceea ce va doriti in viata, in special la ceea ce nu va doriti.

Post a Comment

Close
Coș
Cart