Dieta

Sunt atat de multe intrebari care ne pot imprumuta mintea si articole ce abordeaza importanta unei diete, iar toate pleaca de la o idee comuna – cea de a maximiza starea de bine a organismului – pentru a avea rezultate in directia dorita.

Stim cu totii cateva dintre regulile de baza din nutritia sanatoasa:

Fara sucuri acidulate, conservanti, mancare cat mai putin procesata pentru a nu-si pierde din valoarea nutritiva, fara prea multi carbohidrati (paste, cartofi, paine, pizza, samd.), fara mancat pe saturate, cu mese bogate dimineata iar seara aproape deloc, fara zahar, fara excese in alcool si produse din cofetarii sau patiserii, cu baut cel putin doi litri de apa zilnic sau cu atentie la combinatii bune sau mai putin bune de mancare – ca de exemplu carnea se combina doar cu legume verzi, laptele se bea simplu (e o intreaga dezbatere si cu laptele sau carnea) iar fructele se mananca (de preferinta proaspete si nu multe intrucat contin zaharuri ce au toate sansele sa va ingrase) la mese separate dupa o pauza de minim o ora.

In mare, stim cate ceva despre toate astea. Totusi, de la teorie la practica, desi e aparent usoara calea, in scurt timp realizam ca a tine o dieta e poate una dintre cele mai dificile chestii pe care le-am putea face in viata.

Exista o mica ierarhie a oamenilor din punct de vedere al dietei:

  1. Mentalitatea omului obisnuit:

Sunt lucruri pe care le observam in viata de-a lungul anilor ce trec, iar unul dintre ele este faptul ca “merge si asa” din punct de vedere culinar acest automobil sofisticat pe nume “corp”. Bolile ce apar ulterior, cu precadere dupa varsta de 40 de ani, ni se par oricum specifice “batranetii”, asa ca ultima noastra grija ar fi sa luam in serios corelarea lor cu ceea ce mancam. Clar e vina varstei si a felului in care suntem construiti, nu a noastra. Suntem ceea ce mancam? Taci cu prostiile, o viata avem.

  1. Mentalitatea omului special:

Acest om a facut trecerea spre ceva mai mult, asa ca e atent cat de cat la dieta, tinand cont – in mare – de regulile generale scrise mai sus.

  1. Mentalitatea omului neobisnuit:

Omul asta e un renegat al societatii, un ciudat coborat din munti, un sectant si un extraterestru din cosmos, de vreme ce se straduieste sa respecte ceea ce pare o inchisoare culinara in care pedeapsa e mult prea aspra. De ce ar dori cineva sa se “automutileze”?

Omul neobisnuit e un om care constientizeaza necesitatea de a se bucura de viata cat mai mult si isi respecta astfel mai mult existenta din punct de vedere al sanatatii, mancand cu multa atentie.

In final, orice alegeri ati face, aveti grija. Din punct de vedere al dietei, sigur ca orice masina va functiona o vreme cu orice fel de benzina, insa daca ne dorim maximizarea rezultatelor ei dar si o durata mai mare de folosinta in bune conditii, raspunsul il stim cu totii. Ideea nu e sa traim prezentul ca si cand ar fi ultima zi pe Pamant… pentru ca nu e.

To diet or not to diet, this is the question!

Post a Comment

Close
Coș
Cart